Steel Safety Day, veiligheid boven alles.

baleco stalen buizen steel safety day

Steel Safety Day 2023

28 april aanstaande wordt voor de 9de keer Steel Safety Day georganiseerd. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor een veilige(re) werkomgeving.

Als staalleverancier werken wij iedere dag met zwaar materiaal, waardoor de veiligheid van onze medewerkers een belangrijke pijler is binnen onze bedrijfsprocessen.

Omdat ook wij graag ons steentje bijdragen aan het creëren van bewustzijn rondom de vijf meest voorkomende oorzaken van incidenten binnen de sector, schreven wij een blogpost over hoe wij als bedrijf streven naar een uiterst veilige werkomgeving.

Oorzaken van incidenten

De vijf meest voorkomende oorzaken van incidenten binnen de staalindustrie zijn incidenten die betrekking hebben op:

  • Machineveiligheid

  • Werken op hoogte

  • Vallende voorwerpen

  • Verkeer op locatie

  • Procesveiligheid

Gelukkig heeft er bij ons op locatie tot op heden nog nooit een incident plaatsgevonden. Uit veiligheidsoverwegingen wordt dit tijdens het typen dan ook direct weer afgeklopt.

Interne veiligheidsmaatregelen

Uiteraard is iedereen die werkzaam is in ons magazijn opgeleid om te werken met zwaar materiaal. Zo beschikt iedereen over de juiste certificaten om veilig te kunnen werken met onze zaagmachines en heftrucks. Daarnaast wordt er altijd gewerkt in teams van twee, zodat iedereen een partner heeft en kan letten op elkaars veiligheid.

Een andere veiligheidsmaatregel die wij hebben genomen, is dat we er bewust voor hebben gekozen om al onze buisvakken niet hoger dan 1,70 meter te laden. Hierdoor is het mogelijk om op elkaar te letten én wordt er voorkomen dat er ladingen buis boven collega’s in de kraan hangen.

Naast de eerdergenoemde preventiemaatregelen beschikt 70% van het team over een BHV-certificaat en organiseren we voor onze medewerkers ieder jaar een herhalingscursus. Ook is iedere machine in ons zaagcentrum uitgerust met een EHBO set. Mocht er dan onverhoopt toch een ongeluk plaatsvinden, kan men snel schakelen en de juiste hulp verlenen.

Veilig lossen en laden

Natuurlijk houdt een veilige werkomgeving niet op bij ons eigen magazijn. Onze medewerkers zijn ook vaak op locatie bij de klant. Om ook dit proces zo veilig mogelijk te laten verlopen, houden wij op voorhand al rekening met het losadres.

Beschikt een adres bijvoorbeeld niet over bovenloopkraan? Dan zorgen wij ervoor dat de te lossen goederen vooraf netjes zijn gebundeld en zijn voorzien van stroppen. Tevens zijn al onze chauffeurs gecertificeerd om heftrucks te bedienen. Hierdoor kunnen zij indien nodig altijd bijspringen en helpen met het lossen van een vracht.

Veiligheidsmaatregelen af-magazijn

Ook bestellingen af-magazijn worden goed en veilig geladen. Zo wordt er onder andere rekening gehouden met de verdeling en de asdruk, zodat iedere chauffeur na zijn of haar bezoek veilig kan vertrekken. Wanneer onze magazijnchef de geladen vracht of het transportmiddel niet veilig acht, wordt er niet vertrokken en gaan we samen op zoek naar een alternatief.

Tot slot

Samen dragen we de zorg voor een veilige(re) (werk)omgeving, dat is zowel binnen ons bedrijf als in het dagelijks leven. Het zijn vaak de kleine dingen die een ongeluk veroorzaken of juist het verschil maken. En alhoewel je dit niet allemaal en altijd in de hand hebt, maakt een goede voorbereiding vaak het verschil.

Baleco B.V. - Staalhard Beter in Buizen

Baleco is een klant- en servicegericht familiebedrijf met ruim 25 jaar ervaring binnen de Nederlandse maakindustrie. Baleco is een handelsonderneming en sinds ‘97 is onze visie gebaseerd op continuïteit met een duidelijke focus op normen, standaarden en samenwerkingen.

www.baleco.nl
Vorige
Vorige

Maak kennis met BPS

Volgende
Volgende

Presteren op vertrouwen, trots en plezier.