3.2 Certificeringen

3.2 certificeringen baleco stalen buizen vervoer afnames stempels

3.2 afnames

Zowel voor de maritieme sector als voor de industriële sector verzorgt Baleco buisafnamen door diverse keurinstanties. Rondom de afnames komen wij nog altijd veel vragen tegen. In deze blog leggen wij uit hoe een soortgelijk traject verloopt en waarop er gelet wordt.

Waarom een 3.2 afname?

Alhoewel onze voorraad afkomstig is vanuit gerenommeerde Europese producenten (en altijd is voorzien van een 3.1 certificaat), worden veel opdrachten aanvullend 3.2 gekeurd door een externe en onafhankelijke instantie.
Om jullie een blik in de keuken te geven, gaan we dieper in op waarom er wordt gekeurd en hoe dit in zijn werking gaat.

Keurinstanties

Wereldwijd zijn er meer dan 100 (onafhankelijke) keurinstanties welke betrekking hebben op het keuren van o.a. buismateriaal.
Naast de industriële sector werken wij bij Baleco veelal samen met keurinstanties welke haar pijlers richten op de maritieme sector.

Diverse instanties houden zich bezig met het opstellen van regels voor de controle op bijvoorbeeld de zeewaardigheid van schepen, maar ook diverse installaties zoals drijvende dokken, schepenliften en offshore installaties kunnen geclassificeerd worden en in het betreffende register worden opgenomen.

Het aanvullend keuren van buisdelen is hoofdzakelijk verzekeringstechnisch en vind meestal plaats op verzoek bij Baleco.

Een aantal veel voorkomende instanties zijn :
- Lloyd’s Register (LR)
- Bureau Veritas (BV)
- American Bureau of Shipping (ABS)
- Rigistro Italiano Navale (RINA)
- Det Norske Veritas (DNV)
- Indian Register of Shipping (IRS)

Door te kijken naar de producttoepassing zal het buismateriaal op diverse waarden worden beoordeeld door de keurinstantie.
Veelal wordt er gekeken naar de chemische en mechanische eigenschappen, en worden er diverse testen (bijv. trekproef en ringbuigproef) uitgevoerd om de materiaaleigenschappen te controleren.

Een keurinstantie zal het buismateriaal dus beoordelen op specifieke criteria welke afhankelijk van de productbestemming/toepassing. Door deze beoordeling kunnen verzekeraars hun risico’s beter overzien en beheersen.
Een aanvullende afname op buismateriaal kan je dus zien als een extra kwaliteitscontrole, welke ook schriftelijk door zowel ons als de keurinstantie wordt bevestigd.

Het traject

Van selectie tot uitvoering en de levering, het traject van keurbuizen is ietwat gecompliceerder dan een buis met een 3.1 certificaat. Daar merk je als klant vrij weinig van, het meest merkbaar is veelal de levertijd welke al snel oploopt naar 3 weken na opdracht. Deze levertijd is afhankelijk van diverse factoren en partijen welke wij hieronder toelichten.

  • Iedere keurinstantie werkt samen met diverse (goedgekeurde) fabrieken, deze zijn veelal op hun website of in samenvattingen te vinden. Wij nemen Lloyds Register als voorbeeld en in dit geval noemen wij dit : materiaal afkomstig vanuit een door Lloyds goedgekeurde fabriek.

    Op het moment dat wij de aanvraag vanuit onze klant ontvangen, wordt er specifiek gekeken naar de materiaaloorsprong en haar eigenschappen. Wanneer het materiaal afkomstig is vanuit een goedgekeurde fabriek, dan worden de waarden aansluitend onder de loep genomen.

  • Zodra de opdracht is ontvangen en het certificaat is vastgelegd, wordt het buismateriaal in ons keurvak gesorteerd. Dit zijn buisvakken welke specifiek worden vrijgehouden voor aanvullende afnames, de betreffende surveyor moet hier namelijk ook fysiek goed bij kunnen.

    De keurinstantie wordt uitgenodigd en komt veelal binnen 1 week na aanvraag op locatie om het papierwerk door te nemen. De chemische en mechanische eigenschappen worden vanuit het 3.1 certificaat vergeleken met de specificatie en na akkoord worden de betreffende buisdelen aangestempeld met een stempel van de keurinstantie.

    Ook stempelen wij het chargenummer (3.1) over en voegen wij eventuele klantreferenties hieraan toe. Dit overstempelen vindt uitsluitend plaats wanneer de fabrieksstempels op het buisdeel aanwezig zijn, zonder deze stempels is de buis niet 100% herleidbaar en vind er geen afname plaats.

  • Nadat de buisdelen zijn gestempeld, worden er proefstukken gestempeld.

    Deze proefstukken worden na het bezoek op maat gezaagd en vertrekken richting het laboratorium, hier worden de diverse benodigde testen uitgevoerd waarbij de waarden worden geverifieerd.

    Veelal neemt dit proces 1 - 1,5 week aan tijd in beslag en afhankelijk van de uitslag kan het traject worden hervat of beëindigd. Het kan dus ook voorkomen dat de gewenste waarden niet worden behaald, hertesten is vaak mogelijk maar hieraan zijn restricties verbonden.

  • Wanneer de resultaten vanuit het laboratorium zijn goedbevonden, wordt er een Test Report opgesteld. Deze wordt onder andere door het lab en door de Surveyor ondertekent en wordt naar Baleco verzonden zodra gereed. Na ontvangst van dit rapport, wordt de keurinstantie wederom uitgenodigd om de buisdelen eind te stempelen.

    De Surveyor controleert wederom het chargenummer op de buis en zet op ieder te leveren buisdeel een eindstempel. De buizen worden opvolgend gemarkeerd met klantreferenties en logistieke referenties, hierna worden deze buisdelen ingedeeld op de zaagplanning. De looptijd tussen het moment dat de waarden vanuit het lab bekend zijn tot aan het zagen, variëren maar nemen veelal circa 1 week tijd in beslag.

  • Veelal vind de gehele afname dus plaats in circa 3 weken na opdracht.

    Meestal worden er hiervoor ca. 4 weken voorafgaand gecommuniceerd, dit doordat de kans op vertraging met diverse partijen aanwezig is. Zodra de buizen zijn gezaagd wordt alles nogmaals gecontroleerd en wordt de levering ingepland.

  • Het 3.1 certificaat en het Test Report wordt op de dag van levering standaard meeverzonden. Het originele 3.2 certificaat laat veelal even op zich wachten en wordt snelst mogelijk nagezonden.

    Doordat de buizen compleet zijn gestempeld en gemarkeerd, refereren de buizen en certificaten naar elkaar. Conform klantwens is het uiteraard ook mogelijk om de stempels op een specifieke plaats te zetten. Dit maakt dat de stempel zichtbaar kan blijven na de bewerkingen. Hierdoor blijft het product ten alle tijden herleidbaar.

Keurbuizen op afroep

Het 3.1 certificaat en het Test Report wordt op de dag van levering standaard meeverzonden. Het originele 3.2 certificaat laat veelal even op zich wachten en wordt snelst mogelijk nagezonden.

Doordat de buizen compleet zijn gestempeld en gemarkeerd, refereren de buizen en certificaten naar elkaar. Conform klantwens is het uiteraard ook mogelijk om de stempels op een specifieke plaats te zetten. Dit maakt dat de stempel zichtbaar kan blijven na de bewerkingen. Hierdoor blijft het product ten alle tijden herleidbaar.

Baleco B.V. - Staalhard Beter in Buizen

Baleco is een klant- en servicegericht familiebedrijf met ruim 25 jaar ervaring binnen de Nederlandse maakindustrie. Baleco is een handelsonderneming en sinds ‘97 is onze visie gebaseerd op continuïteit met een duidelijke focus op normen, standaarden en samenwerkingen.

www.baleco.nl
Volgende
Volgende

Maak kennis met BPS